Select your language
Italy
United States

Χρήσιμες οδηγίες

Οικοσυμβατότητα και ασφάλεια

Η Αειφόρος Ανάπτυξη είναι εκείνου του είδους η ανάπτυξη που επιτρέπει στην τρέχουσα γενιά την ικανοποίηση των αναγκών τους χωρίς να προδικάζουν τις επόμενες γενιές στην μη ικανοποίηση των αναγκών τους. .
Κατά την κατασκευή μιας , κουζίνας η εταιρία Scavolini εφαρμόζει τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες και υλικά έτσι ώστε να αυξάνει πάντα τα πρότυπα ασφαλείας.
και εσείς στο σπίτι σας μπορείτε να πράξετε τα ίδια για να μειώσετε τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και να αποφύγετε τυχόν κινδύνους για εσάς και τα παιδιά σας.

Εξοικονόμηση ενέργειας

  • Τοποθετήστε το ψυγείο σας σε ένα σημείο της κουζίνας που είναι δροσερό, μακριά από φούρνους, θερμαντικά ή τα καλοριφέρ. Αφήστε τουλάχιστον 10 cm πίσω ή κάτω από την συσκευή ώστε να αφήσετε τον κατάλληλο χώρο αερισμού.
  • Ρυθμίστε τον θερμοστάτη του ψυγείου σύμφωνα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος, αποφεύγοντας την μεγάλη ψύξη (πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι άχρηστες για την διατήρηση των τροφίμων ενώ η κατανάλωση αυξάνεται κατά 10-15%).
  • Στο ψυγείο τοποθετήστε τα τρόφιμα σε σχέση με την ανάγκη διατήρησης τους και θυμηθείτε ότι η πιο ψυχρή ζώνη του ψυγείου είναι στο κάτω μέρος.
  • Μην γεμίζετε πλήρως το ψυγείο ή τον καταψύκτη: η υπερβολή στην φόρτωση μπορεί να προκαλέσει την αύξηση στην κατανάλωση και επιπλέον την μη κατάλληλη ψύξη.
  • Επιλέξτε φούρνους νέας τεχνολογίας που επιτρέπουν ενεργειακή εξοικονόμηση της τάξης των 20%. Για παράδειγμα οι φούρνοι που ονομάζονται Open Space, και“διαχωρίζονται στα 2” επιτρέπουν την μισή κατανάλωση γιατί δεν είναι αναγκαία η χρήση του εσωτερικού όγκου.

Μερικά παραδείγματα
Αν σε κάθε Ιταλικό σπίτι αντικατασταθεί μια παραδοσιακή λάμπα των 100W με μια ενεργειακής κατανάλωσης των 20W, η ποσότητα της εξοικονομούμενης ενέργειας σε ένα έτος θα ήταν ίση με 1,92 δισεκατομμύρια KWh που θα μείωναν τις εκπομπές στην ατμόσφαιρα κατά 960.000 τόνους CO2 το χρόνο. Η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρισμού τριών ατόμων που μένουν μαζί αντιστοιχεί σε 1,7 τόνους CO2 που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα όπου για την αντιστάθμιση είναι αναγκαίο να φυτέψετε 3 δέντρα. Η κατανάλωση μιας KWh, που αντιστοιχεί σε περίπου μισής ώρας λειτουργία ενός θερμοσίφωνα ή μιας ηλεκτρικής σόμπας και στις καλύτερες κεντρικές μονάδες αιτεί την καύση περίπου 250 gr λαδιού καύσης και προκαλεί την εκπομπή στην ατμόσφαιρα 750 gr του CO2. Μια οικογένεια με 4 άτομα καταναλώνει περίπου 7 KWh την ημέρα καίγοντας 2 Kg πετρελαίου και απελευθερώνοντας περίπου 2.800 λίτρα CO2 (πηγή ENEA).

  • Μην εισάγετε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη ζεστά προϊόντα: ένα πολύ ζεστό προϊόν αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας και μπορεί να βλάψει και τα προϊόντα που βρίσκονται στο εσωτερικό του ψυγείου.
  • Όταν θέλετε να βράσετε το νερό καλύψτε την κατσαρόλα με το καπάκι της: θα εξοικονομήσετε χρόνο και ενέργεια.
  • Για τρόφιμα που απαιτούν μεγάλη διάρκεια ψησίματος προτιμήστε τις κατσαρόλες υπό πίεση: μειώνονται κατά πολύ οι χρόνοι ψησίματος και κατά συνέπεια εξοικονομείται ενέργεια.
  • Ελέγξτε ότι το επίπεδο ψησίματος έχει ρυθμιστεί σωστά: η κίτρινη φλόγα είναι σημάδι υπερβολικής κατανάλωσης (φαίνεται από τις κατσαρόλες που μαυρίζουν). Επιπλέον η φλόγα που αποκολλιέται από τον σκεδαστή φλόγας είναι σύμπτωμα μεγάλης ποσότητας αέρα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για ρυθμίσεις ζητήστε την βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού.
  • Ανάψτε τον φούρνο μόνο όταν χρειάζεται χωρίς να ανάβετε την προθέρμανση. Επιπλέον μην ανάβετε τον φούρνο αν δεν είναι αναγκαίο: θυμηθείτε ότι ο φούρνος είναι ιδιαίτερα “ενεργοβόρος”, προθερμάνετε μόνο για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα.
  • Για το ζέσταμα των φαγητών επιλέξτε τον φούρνο μικροκυμάτων σε σχέση με τον παραδοσιακό φούρνο: δεν χρειάζεται προθέρμανση και κατά συνέπεια είναι λιγότερα ενεργοβόρος.
  • Επιλέξτε τις μοντέρνες λυχνίες υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας (φθορίζοντες ή με LED), κυρίως για το περιβάλλον στο οποίο διαμένετε για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα : η αρχική επένδυση είναι ελαφρώς πιο υψηλή όμως, πέρα από το γεγονός ότι προστατεύεται το περιβάλλον από την στιγμή, που σε βάθος χρόνου γίνονται και οικονομικά ωφέλιμες.
  • Στην κουζίνα αποφύγετε φωτιστικά με πολλές λυχνίες. Μια λυχνία των 100 W χορηγεί τον ίδιο φωτισμό με 6 λυχνίες των 25 W, καταναλώνοντας κατά 50% λιγότερο (ENEA).
  • Σβήστε τα φώτα αν δεν είναι αναγκαία: είναι σημαντικό να συνηθίσετε να μην αφήνετε να φώτα ανοικτά αν δεν χρειάζονται.
  • Σβήστε την τηλεόραση (ή άλλες παρόμοιες συσκευές) με το κύριο κουμπί και όχι μόνο με το τηλεχειριστήριο: αυτές οι συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και σε φάση stand-by.
  • Αν είναι δυνατό, φορτίστε το κινητό, την συσκευή αναπαραγωγής mp3 και το I-pod ενώ είστε στο αυτοκίνητο όπου η ενεργειακή κατανάλωση πρακτικά είναι χωρίς κόστος και εγγυημένης ενεργειακής εξοικονόμησης.
  • Χρησιμοποιήστε τον αποροφητήρα με λογικό τρόπο ρυθμίζοντας την ταχύτητα σύμφωνα με τις ανάγκες που έχετε εκείνη στην στιγμή. ;
  • Καθαρίστε περιοδικά τα φίλτρα του αποροφητήρα: αυτή η συντήρηση θα βελτιώσει τις επιδόσεις βελτιώνοντας και τις καταναλώσεις.
  • Χρησιμοποιήστε το σύστημα κλιματισμού μόνο όταν είναι αναγκαίο και ρυθμίστε τους θερμοστάτες με κατάλληλο τρόπο ενώ κατά την λειτουργία του προσπαθήστε να κρατήσετε τα παράθυρα κλειστά, αποφεύγοντας την είσοδο αέρα, επίσης βεβαιωθείτε για την καλή στεγανότητα των παραθύρων (χαμηλή μεταγωγή θερμότητας, ή παράθυρα με διπλό τζάμι).
  • Αν είναι δυνατό αποφύγετε την κάλυψη των καλοριφέρ με κουρτίνες ή έπιπλα.
  • Στο σπίτι κατά την διάρκεια της ημέρας διατηρήστε την θερμοκρασία σε περίπου 20°C, την ίδια θερμοκρασία που έχει κατά την διάρκεια μιας ανοιξιάτικης ημέρας. Λάβετε υπόψη σας ότι για κάθε ένα λιγότερο βαθμό σε σχέση με αυτή την θερμοκρασία θα εξοικονομήσετε ένα 7% στα έξοδα (πηγή ENEA).
  • Αν μείνετε για λίγο μόνο στο σπίτι εγκαταστήσετε ένα θερμοστάτη για την εκκίνηση της θέρμανσης λίγο πριν από την άφιξη σας
  • Θυμηθείτε: για την υγεία θα πρέπει να τρώτε σε ζεστό περιβάλλον αλλά μπορείτε να κοιμάστε σε πιο δροσερό. Μονώστε την στέγη και τους τοίχους του σπιτιού. Εγκαταστήστε παράθυρα με διπλά τζάμια
  • Μην ανοίγετε το ζεστό νερό όταν δεν χρειάζεται. Ακόμα και αν το ζεστό νερό δεν έχει το χρόνο να φτάσει στην βρύση, υπάρχει ο κίνδυνος ατυχούς εκκίνησης του βραστήρα.
  • Επιλέξτε σωστά το πρόγραμμα του πλυντηρίου και του πλυντηρίου πιάτων επιλέγοντας εκείνα των μη υψηλών θερμοκρασιών (40° - 60°).
  • Ρυθμίστε στους 35-40 °C την θερμοκρασία του ζεστού νερού για την χρήση στους νιπτήρες
  • Τοποθετήστε σωστά τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων ώστε να απομακρύνετε τις πιο σημαντικές ακαθαρσίες, για την αποφυγή της απόφραξης του φίλτρου με αποτέλεσμα την μείωση της καταλληλότητας της πλύσης.
  • Χρησιμοποιήστε το γρήγορο ξέπλυμα αν υπάρχουν λίγα πιάτα για πλύσιμο. Αυτός ο κύκλος θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του φορτίου στην διάρκεια της μέρας, χωρίς άσχημες μυρωδιές και κρούστες γύρω από τα πιάτα σε αναμονή της πλήρους πλύσης
  • Υιοθετήστε την “οικονομική” πλύση αν τα πιάτα είναι πολύ βρώμικα. Πρόκειται για ένα κύκλο πλυσίματος σε πιο χαμηλή θερμοκρασία πλύσης που κάποιες φορές δεν προβλέπει την φάση στεγνώματος με την μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.
  • Καθαρίστε συχνά και σχολαστικά το φίλτρο του πλυντηρίου πιάτων μια που οι ακαθαρσίες και οι επικαθήσεις αποτρέπουν την εκκένωση του νερού με αποτέλεσμα όχι καλών αποτελεσμάτων πλύσεων

Κατανάλωση νερού

  • Μην αφήνετε αδίκως την στρόφιγγα του νερού ανοικτή. Ο πιο κατάλληλος κανόνας για την εξοικονόμηση νερού είναι και ο πιο απλός.
  • Επιβεβαιώστε ότι οι στρόφιγγες είναι καλά κλεισμένες: χωρίς διαρροές, σε περίπτωση συνεχών διαρροών εκτελέστε άμεση συντήρηση. Η αντικατάσταση των τσιμουχών που κοστίζει λίγα λεπτά, αποτρέπει την σπατάλη χιλιάδων λίτρων νερού το χρόνο.
  • Αξιολογήστε την χρήση του νερού της βρύσης (όταν είναι πόσιμο) σε σχέση με το εμφιαλωμένο νερό, με αυτό τον τρόπο δεν θα παράγετε σκουπίδια (πλαστικές φιάλες), πέρα από την μόλυνση που προκαλεί η μεταφορά τους.
  • Χρησιμοποιήστε στρόφιγγες με το ειδικό στόμιο (που θα πρέπει να αντικαθίσταται περιοδικά), η κατανάλωση νερού θα μειωθεί σημαντικά.
  • Περιοδικά καθαρίστε τα άλατα από το φίλτρο της στρόφιγγας ώστε να μπορεί να αναμείξει κατάλληλα το τζετ νερού με την ροή αέρα, για την μείωση της κατανάλωσης με το ίδιο αποτέλεσμα.
  • Αποφύγετε την χρήση του πλυντηρίου πιάτων αν δεν είναι γεμάτο, έτσι δεν θα καταναλώσετε άδικα νερό και ενέργεια.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ μεγάλη δόση για τα προτεινόμενα απορρυπαντικά των κατασκευαστών και ελέγξτε την ποιότητα του απορρυπαντικού σε σχέση με την σκληρότητα του νερού.
  • Αφήστε να παγώσει το υπολειπόμενο νερό του χρησιμοποιήσατε για να μαγειρέψετε , όχι αλατισμένο, (πχ. μετά το βράσιμο των λαχανικών) και χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τα φυτά σας .

Διαχείριση σκουπιδιών

  • Αποφύγετε την παραγωγή σκουπιδιών αν είναι αναγκαίο.
  • Αποφύγετε τα σκεύη μιας χρήσης: χρησιμοποιήστε κατά το δυνατόν αντικείμενο (για παρ. Πιάτα και μαχαιροπίρουνα) ή εναλλακτικά μιας χρήσης βιοαποικοδομήσιμα ή λιπασματοποιήσιμα
  • Ανακυκλώστε κατά το μεγαλύτερο δυνατό τα απορρίμματα που παράγετε και διαχωρίστε τα για την ανακύκλωση και ανάκτησή τους.
  • Επιλέξτε τα προϊόντα που έχουν συσκευαστεί σε ανακυκλωμένες ή εύκολα ανακυκλώσιμες συσκευασίες, όπως εκείνα ενός -υλικού.
  • Αν είναι δυνατό αγοράστε προϊόντα χύμα ή ξαναγεμίστε τα δοχεία με το σαμπουάν ή το αφρόλουτρου σας.
  • Θυμηθείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε την τσάντα με τα ψώνια σας αποφεύγοντας την αγορά μιας νέας σε κάθε αγορά. Επιστρέψτε στο μαγαζί τα γυάλινα μπουκάλια που μπορεί να επιστραφούν. Μην τα πετάτε στα σκουπίδια ή ακόμα χειρότερα στο περιβάλλον.
  • Ξαναβάλτε τα στα ειδικά δοχεία για το γυαλί ανακύκλωσης.
  • Αν είναι δυνατό μειώστε τον όγκο των σκουπιδιών (φιάλες, δοχεία, κουτιά). Αν έχετε κήπο ή ένα μεγάλο μπαλκόνι χρησιμοποιήστε τα οργανικά και/ή φυτικά υπολείμματα για να παράγετε λιπάσματος για τα λουλούδια σας.
  • Ανακύκλωση: δώστε ζωή στα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας μέχρι τέλους, μερικές φορές ακόμα και με “δημιουργικό” τρόπο.
  • Χρησιμοποιείτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, κοστίζουν παραπάνω αλλά έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα: μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μια φορές και έτσι δεν υπάρχουν περισσότερες μπαταρίες που θα πρέπει να απορριφθούν στο περιβάλλον.

Καθαρισμός της κουζίνας.

  • Μην χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικών αν δεν είναι απόλυτα αναγκαίο. Για τον καθαρισμό επιφανειών αρκεί να χρησιμοποιήσετε ένα πανί από μικροϊνα το οποίο το έχετε βρέξει ελαφρά.
  • Επιλέξτε πιο οικολογικό απορρυπαντικά (όπως αυτά που έχουν ετικέτα Η Ecolabel που πιστοποιεί το προϊόν στον κύκλο ζωής του με μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο) και με συσκευασίες που καταπονούν λιγότερο το περιβάλλον.
  • Χρησιμοποιήστε τα πλυντήρια πιάτων (πλήρως φορτωμένα) από το πλύσιμο στο χέρι: τα μοντέρνα πλυντήρια πιάτων έχουν ανάγκη από μεγάλη ποσότητα νερού και απορρυπαντικού από το αντίστοιχο πλύσιμο στο χέρι.

Απόσυρση κουζίνας

  • Όταν έρθει η στιγμή της αντικατάστασης της κουζίνας σας, για την μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου αξιολογήστε κυρίως την πιθανότητα επαναχρησιμοποίησης της, μερική ή ολική (πχ. σε δεύτερο σπίτι, γκαράζ, φιλόπτωχο, ή αγορές μεταχειρισμένων ειδών).
  • Αν αντίθετα θα πρέπει να την αποσύρετε, επικοινωνήστε με εξουσιοδοτημένα κέντρα της πόλης σας και αν είναι δυνατό διαμοιράστε τα στοιχεία που μπορούν να ανακυκλωθούν (ξύλο, γυαλί, αλουμίνιο, χάλυβας, κλπ.), υποβοηθώντας την ανακύκλωση και επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο, την γέννηση ενός νέου προϊόντος που δεν χρησιμοποιεί πρώτες ύλες.
  • Δώστε ειδική προσοχή στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (με την ονομασία ΑΗΗΕ) – που είναι οι ηλεκτρικές συσκευές –, που μπορεί να εμπεριέχουν βλαβερά υλικά για το περιβάλλον αν αποικοδομηθούν με ακατάλληλο τρόπο. Γι' αυτό το λόγο επικοινωνήστε με το κέντρο περισυλλογής της πόλης σας.
  • Λάβετε πάντα υπόψη σας την ειδική νομοθεσία σε ισχύ στην χώρα σας.

Αν έχετε αμφιβολίες επικοινωνήστε με τους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την αποικοδόμηση και/ή ανάκτηση των απορριμμάτων της πόλης σας.